Ubuntu'da custom keyboard layout
// yorumlar // vimVim ile uğraştığım son birkaç ayda kendime çok sağlam bir .vimrc dosyası hazırladım. Bir sürü ayar var ama benim için en önemli kısımları, sistem genelinde ihtiyaç duyduğum map ğ [ map ü ] map Ğ { ve map Ü } kısımları. Dizüstü bilgisyarımın klavyesi ingilizce ve ordan farkettim, ingilizce klavyede ğ ve ü'nün olduğu yerlerde [ ] var ve çok daha kullanışlı.
Kod yazarken türkçe karakterleri hiçbir şekilde kullanmadığımıza göre, bunları bir şekilde [] ile değiştirebilirsem çok daha kullanışlı olacak. Türkçe klavyede []{} karakterlerinin yerleri çok kötü. (vim'de { } karakterleri normal mode'da bloklar arasında gezinmeyi de sağlıyor.)
Küçük bir araştırmayla nasıl olacağını buldum. Not olsun, buraya yazıyorum(diğer bilgisayarda da yapılacak).
Klavye düzenleri /usr/share/X11/xkb/symbols adresinde tutuluyor. Burdaki tr bizim kullandığımız türkçe klavye. Bizim yapmak istediğimiz ondaki sadece 2 satırı değiştirmek olduğundan, tüm dosyayı kopyalayıp adını istediğimiz bir şekilde değiştiriyoruz(ben t1 yaptım). Daha sonra içini açıp şu satırları buluyoruz.
key <AD11> {[gbreve, Gbreve ]}; key <AD12> {[udiaeresis, Udiaeresis, asciitilde, dead_macron]};
Bu iki satır ğ ve ü harflerini temsil ediyor, [] arasındaki ikinci kısım, shift+tuş şeklinde basıldığında vereceği karakter. Şu şekilde değiştiriyoruz:
key <AD11> {[bracketleft, braceleft ]}; key <AD12> {[bracketright, braceright, asciitilde, dead_macron]};
Bu kadar. Kaydedip çıktıktan sonra başka bir dosyada daha değişiklik yapacağız. /usr/share/X11/xkb/rules/evdav.xml dosyasını açıyoruz. Herhangi bir </layout> sonuna şunu ekliyoruz:
<layout> <!-- custom --> <configItem> <name>t1</name> <!-- buraya dosyanizin adi gelecek --> <shortDescription>t1</shortDescription> <!-- bu satir gnome panelde de gozukecek --> <description>My Custom Layout 1</description> <languageList><iso639Id>tur</iso639Id></languageList> </configItem> <variantList/> </layout>
Bu kadar. Bundan sonra gnome-keyboard-propertiesi çalıştırıp klavye düzenimizi ekliyoruz. Burda klavye düzenlerini hızlıca değiştirmek için ayar ekranından shift + ctrl vb. şeyler seçebilirsiniz.


